Zona padurilor ecuatoriale

Padurile ecuatoriale ocupa suprafete intinse ale bazinelor fluviilor (America de Sud), Congo (Africa) si Asia de S-E (Indonezia).

In zona padurilor ecuatoriale exista clima ecuatoriala care favorizeaza dezvoltarea unui numar mare de specii de plante si animale. Padurile ecuatoriale sunt tot timpul verzi, alcatuite din trei etaje vegetale si au inaltimi ce ating pana la 50 m. Etajul superior si mijlociu este reprezentat de speciile caracteristice ca: palmierul de ulei, bananierul, palmierul de cocos, arborele de cauciuc, mahonul, abanosul, palisandru, arborele de cacao, liane si altele. Etajul inferior, deoarece primeste mai putina lumina este alcatuit din ierburi si ferigi arborescente.

Numeroase animale ale padurilor ecuatoriale sunt adaptate la conditiile de mediu (umiditate si temperatura ridicate). Specifice sunt: maimutele (gorila, urangutanul, gibonul, cimpanzeul), serpi de mari dimensiuni (sarpele boa in America de Sud, pitonul in Africa si Asia), numeroase pasari (papagali, pasari colibri), fluturi si paianjeni uriasi si altele.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Ecuatorul - e-Pedia

Ecuatorul - e-Pedia

[…] Ecuatorul are un diametru de circa 12750 km și străbate centrul continentului african, Insulele Maldive, Oceanul Indian, Indonezia, zona centrală a Oceanului Pacific cu Micronezia, nordul Americii de Sud fiind însoțită de pădurile ecuatoriale. […]

Vegetația și animalele din Pădurile ecuatoriale - e-Pedia

Vegetația și animalele din Pădurile ecuatoriale - e-Pedia

[…] sunt situate în regiunea climei ecuatoriale, unde este căldură și umezeală multă. Aici sunt păduri mari, dese, de nepătruns, cu o vegetație foarte […]

%d blogeri au apreciat: