Vegetatia si animalele zonelor montane


 

In zonele montane odata cu cresterea altitudinii, vegetatia se etajeaza in functie de elemente: climatice (temperatura precipitatii) si soluri. In aceasta regiune speciile de plante si animale difera in functie de zona geografica in care sunt dispuse lanturile muntoase.

Pe continentul european se remarca muntii Alpi, Pirinei, Carpati, Caucaz. Etajul inferior il formeaza stejarul (situat intre 200 – 500 m), urmeaza etajul fagului (500 – 1200 m), la altitudini mai mari etajul coniferelor (1200 – 1800 m) alcatuit din brad, molid, pin, la inaltimi situate intre 1800 – 2000 m etaj subalpin, iar la peste 2000 m etaj alpin.

In America de Nord, in muntii Cordilieri, etajul coniferelor ajunge la altitudini de 3000 m fiind format din molid, brad de Douglas, arbore mamut (Sequoia gigantea) si altele. Dupa etajul coniferelor urmeaza zona alpina. Etajarea vegetatiei este specifica zonelor montane din muntii Himalaya, Kunlun, Transhimalaya, Altai, Pamir, Caucaz, Kenya, Kilimanjaro, Anzi si altele.

Animalele ce traiesc in zonele montane difera in functie de zona geografica si vegetatie. In Europa in muntii Alpi si Carpati in etajul padurilor de foioase traiesc animale ca: lup, caprioara, mistret, vulpe etc. In padurile de conifere cerb, urs, ras, veverite, cocos de munte. In zona alpina vietuiesc capra neagra, acvila de munte si marmota.

Sursa foto: alba24.roCategorii:Geografie

Etichete:, ,

1 răspuns

  1. e tare am luat 10 pe referatul asta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: