Care a fost scopul atentatelor din trenul de la Madrid si cine sunt teroristii

Consecintele au fost devastatoare in urma atentatelor de la Madrid din 11 martie 2004 din trenurile de navetisti. Peste 190 de persoane au fost ucise si alte 1800 au fost ranite.

Guvernul spaniol condus de Jose Maria Aznar a gasit imediat un tap ispasitor, iar acela era grupul terorist ETA, organizatie care a provocat moartea a peste 800 de persoane in cursul luptelor sale violente pentru afirmare nationala, incepand cu sfarsitul anilor 60.

Populatia spaniola l-a pus imediat la zid pe guvern dupa ce mai multe probe sugerau ca atentatele teroriste fusesera executate de militanti islamici. Dar oare de ce se vroia scoaterea islamistilor din calcule?

Cu toate acestea legaturile cu al-Qaeda nu au fost niciodata demonstrate pe deplin si mai exista unele teorii privind implicarea ETA. Conform uneia dintre acestea, ETA si militantii islamici au colaborat la organizarea atentatelor, programandu-le exact inainte de alegeri pentru a elimina de la putere guvernul lui Aznar, sustinator al razboiului din Irak, si pentru a subrezi sustinerea fata de invazia orchestrata de Bush/Blair. Daca asa au stat lucrurile, au avut mare succes, deoarece unul dintre primele acte ale noului guvern Zapatero a fost sa promita retragerea trupelor spaniole din Irak. Dar pana in ziua de azi, ziare centrale importante din Spania continua sa sustina speculatii privind implicarea ETA.

Altii considera ca de fapt aceste atacuri teroriste au reprezentat o parte mai violenta si indrazneata a unei lovituri de stat oranizata de partidul socialist, deoarece in urma atentatelor Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, in frunte cu Zapatero, a castigat cu usurinta alegerile de la 14 martie, in mijlocul unui val de sustinere nationala.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: