Explozia devastatoare a submarinului nuclear Kursk

Sending
User Review
0 (0 votes)

Explozia devastatoare a submarinului nuclear KurskSpre sfarsitul verii 2000 un dezastru nuclear a avut loc pe fundul marii Barints. Este vorba despre submarinul rus Kursk care a explodat, se crede, din cauza unei torpile defecte de la bord. Insa exista mai multe teorii care sustin cu totul altceva. Spre exemplu, o teorie spune ca submarinul s-ar fi lovit pe fundul marii cu un submarin britanic sau american care ratacea in apele teritoriale rusesti. Desigur, trebuie sa fim prea tampiti sa credem ca englezii sau americanii se plimbau pe fundul apelor rusesti de dragu de a consuma resurse si bani. Defapt interesul lor era sa vada ce fel de submarin nuclear au rusi, sau mai mult decat atat, asa cum sustin conspirationistii, s-ar fi descoperit o adevarata mina pe fundul marii. Iar odata ce submarinul american sau englez s-a intalnit cu submarinul rus, a avut loc un adevarat razboi nuclear in adancuri.

Dar poate ca cea mai atragatoare explicatie este ca rusii ar fi vrut sa testeze pe ascuns o torpila ultrasecreta si ultrarapida numita Skval, torpila despre care se crede ca depasea orice torpila din arsenalul NATO.

Ziarul rus Komsomolskaia Pravda a publicat in 2001 un articol in care scria ca, inainte ca submarinul sa explodeze, a fost trimis un mesaj catre comandantii aflati pe uscat, in care se spunea: „Avem o torpila care nu functioneaza corect. Cerem permisiunea sa o detonam”. Dar nu s-a luat nici o masura in aceasta privinta, iar comandantii l-au scos basma curata pe presedintele Vladimir Putin, care a fost criticat ca nu si-a intrerupt concediul pe durata acestei crize.

Nu putem sti cu adevarat ce s-a intamplat atunci, dar stim ca in tragicul eveniment au pierit 118 oameni.

Lasă un comentariu