Care erau obiectivele Organizatiei Natiunilor Unite?

Cum a luat nastere Organizatia Natiunilor UniteDe la fondarea sa la 24 octombrie 1945, obiectivele Organiztiei Natiunilor Unite urmaresc asigurare pacii in lume si promovarea cooperarii internationle. Organele principale ale ONU sunt Adunrea Generala, Consiliul de Securitate, Secretariatul Consiliului Economic si Social, Consiliul de Tutela si Curtea Internationala de Justitie.

Conflictul dintre Est si Vest a impiedicat insa crearea unui sistem de pace global. Deciziile unanime ale Consiliului de Securitate au fost anulate in mod repetat de uzul dreptului de veto de catre o superputere sau alta. Politic de armistitiu a condus in final la semnarea de tratate intre puterile lumii, de exemplu tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare. Structura Organizatiei Natiunilor Unite s-a modificat dupa procesul decolonizarii de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Numarul de membrii s-a triplat, iar problema pusa in discutie era modul de integrare a noilor membri in ONU si in ordinea globala. Au aderat multe dintre fostele colonii, reducand dominatia exercitata de statele industrializate. Prin urmare, superputerile au incercat sa caute sprijin din partea statelor nemembre. Obiectivele ONU au fost ajustate dupa noile cerinte politice. Pe langa protejarea copiilor (UNICEF), a patrimoniului cultural al lumii (UNESCO) si a sanatatii (OMS), incepand cu anii 1970 ONU a urmarit sa diminueze diferentele dintre Nord si Sud si sa opreasca supraexploatarea resurselor naturale.

Instrumentele de asigurare a pacii s-au schimbat dupa anii 1960. La inceput, organizatia se limita la mijloace diplomatice, dar acum poate trimite trupe armate ONU pentru mentinerea pacii, denumite castile albastre. In ciuda catorva succese, conflictele de interese dintre statele membre care furnizeaza aceste trupe au diminuat in mod repetat posibilitatea ca ONU sa serveasca drept politie globala, chiar si dupa terminarea Razboiului Rece.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Cristina

Cristina

Deci daca ONU ar trebui sa asigure pacea in lume, cum se face ca inca nu exista pace? Cum se face ca exista propaganda ONU in manualele scolare? Ce cauta in manuale, doar nu a fost infiintata ca sa invete copiii o anumita ideologie??

accesliber

accesliber

@Cristina: In spatele fiecarei organizatii se afla ceva putred. Obiectivele pe care le aveau la inceput au ramas doar in scris. Intradevar, au fost puse si in aplicare la inceput, insa cu timpul lacomia si interesele isi fac aparitia. ONU nu era ce este acuma daca nu vindea gogosi statelor aliate.

Cristina

Cristina

Sau poate ce s-a scris la inceput a fost doar o acoperire pentru adevarul dat la iveala mai tirziu. Deci nu pot sa inteleg de ce inca o luam ca punct de plecare, ca ceva ce chiar e important. ONU ar trebui desfiintata pentru ca incalca drepturile oamenilor.

accesliber

accesliber

@Cristina: Observatia ta e buna si sunt de acord ca celor tineri nu li se spune adevarul. Ci li se implementeaza o informatie falsa (cel putin asa cred pentru ca nu am dovezi). Dar nu cumva este de castigat atata timp cat noua generatia va stii ca ONU este egal pace? Sigur ca asa este, dar nu putem schimba nimic.

Cristina

Cristina

Nu, ONU nu este egal pace, ci ONU = socialism. Cu siguranta nu vrem asa ceva….sau vrem?

accesliber

accesliber

@Cristina: Corect. Cine si-ar dori asa ceva. Dar daca exista un proiect prin care poti dastrama un peste asa mare, m-as baga imediat.

Cristina

Cristina

In primul rind nu ar mai trebui sa ii acceptam standardele, declaratiile, actiunile. Apoi, trebuie sa informam pe toti cu care venim in contact ca sa stie cine este ONU. Altfel, nu sint sanse.

Atunci cind scri despre UNICEF, scrie care este agenda lor, cum OMS promoveaza asigurarea medicala nationa/universala, Agenda 21 promoveaza socialismul prin redistribuirea averii. Cine citeste ultimele 2 articole scrise despre ONU nu isi da seama de actiunile sale criminale.

accesliber

accesliber

@Cristina: O sa revin pe viitor cu alte articole mai detaliate despre ONU si alte organizatii care isi ascund adevarata identitate.

%d blogeri au apreciat: