Viata lui Ion Heliade Radulescu (1802 – 1872)

Ion Heliade Radulescu

Heliade s-a nascut in ianuarie 1802 la Targoviste. Invata sa citeasca romaneste descifrand slovele din Alexandria. La treisprezece ani se inscrie la Scoala greceasca de la Magureanu, dupa ce studiase limba greaca acasa. Apoi, in 1818, trece la Scoala romana de la „Sf. Sava”, condusa de profesorul transilvanean Gheorghe Lazar.

Dupa absolvirea cursurilor, Heliade deveni profesor si ajutor al lui Lazar, dupa moartea caruia preia conducerea scolii pana in 1828. La „Sf. Sava” Heliade a predat gramatica, retorica, istoria, logica, geografia, matematica.

Greutatile in care s-a zbatut pentru a-si tine lectiile ne sunt reprezentate emotionant intr-o scrisoare catre Costache Negruzzi. Randurile pe care le reproducem ne infatiseaza conditiile in care se desfasoara invatamantul in perioada cand Heliade a condus scoala „Sf. Sava”:

„Venea iarna; lemne nicaieri; fiecare scolar aducea cate un lemn dupa unde gasea, care abia era in stare sa incalzeasca preajma unei sobe sparte ce umple casa de fum si sa topeasca fulgii de zapada, ce vijalia ii repezia pe ferestrele cele sparte. Tremurand, cu mana inghetata pe compas si pe creta ne facem lectia…”

Participa alaturi de Dinu Golescu la infiintarea Societatii literare (1827).

In 1828 tipareste la Sibiu Gramatica romaneasca, iar la 8 aprilie 1829 apare la Bucuresti, sub conducerea lui Heliade, primul numar din Curierul romanesc, caruia ii adauga in 1837 Curierul de ambe sexe.

Heliade participa si la infiintarea Societatii filarmonice, iar in 1834, la examenul de absolvire a Scolii de muzica vocala, de declamatie si de literatura, infiintata din initiativa membrilor Societatii filarmonice, se reprezinta Mahomet de Voltaire si Amfitrion de Molière, ambele in traducerea lui Heliade, care era profesor de literatura si director al scolii.

Pana in 1848 activitatea bogata de ziarist, traducator, editor a lui Heliade continua cu succes. Opera de traducator a acestuia este considerabila. In spiritul timpului, el traduce atat din operele scriitorilor clasici (Molière), dar cu deosebire din bogata literatura romantica a secolului (Lamartine, Byron). In 1846 ia initiativa infiintarii unei Biblioteci universale, in care isi propune sa publice tot ce era mai reprezentativ in literatura si filozofia universala.

In pregatirea si desfasurarea revolutiei bughezo-democratice din Tara Romaneasca Ion Heliade Radulescu a avut un rol important, desi in problema improprietaririi taranilor, obiectiv principal al revolutiei, a adoptat o atitudine moderata.

Dupa inabusirea revolutiei, Heliade s-a expatriat ca si alti conducatori ai ei. Dupa o sedere de cativa ani la Paris, apoi la Constantinopol, s-a inapoiat in tara in 1859.

In 1867, Heliade este membru al Societatii literare romane si primul ei presedinte. A murit in 1872.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: