Opera lui Mihai Eminescu

Opera lui Mihai Eminescu

Opera lui Mihai Eminescu

Intr-o perioada de nici doua decenii, intre 1865 si 1883, anul imbolnavirii, cand activitatea sa inceteaza, Miahai Eminescu a creat o opera de proportii monumentale in versuri si proza, din care numai aproximativ o treime a vazut lumina tiparului in timpul vietii lui.

Distingem trei etape deosebite in creatia eminesciana. Prima e a poeziilor de adolescenta si tine de la 1865 pana la 1869. Sub influenta lui Heliade, Mureseanu, Bolintineanu si Alecsandri, Eminescu scrie o poezie insufletita de idealuri patriotice si umanitare, ca si de multiple intrebari asupra existentei sau de visuri generoase, de dragoste si prietenie. De-as avea…, O calarire pe zori, La Bucovina, Speranta, Misterele Noptii, Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, Junii corupti, Amorul unei marmare sunt titluri care vorbesc prin ele insesi. Din aceasta faza dateaza romanul Geniu pustiu, poemul faustic Muresan si un proiect de drama, Mira.

A doua etapa se cuprinde intre anii 1869 si 1876 si reprezinta o prima incercare de analiza a idealurilor si problemelor intrevazute anterior. Din ce in ce mai adanc se configureaza acum revolta eminesciana impotriva ingradirilor si pledicilor pe care o intocmire sociala stramba, lumea marginita, le aseaza in calea elanurilor de afirmare ale omului. Din aceasta vreme dateaza Venere si Madona, Epiganii, Mortua est, marele poem postum Memento mori (din care urmeaza sa faca parte Egipetul si Imparat si proletar), poemele de inspiratie populara Calin-Nebunul, Calin (file din poveste), Strigoii, Gemenii, poemele de dragoste Noaptea, Sara pe deal si Floare albastra, basmul in proza Fat-Frumos din lacrima, nuvela Sarmanul Dionis, un proiect de roman, Aur, marire si amor.

A treia etapa si cea din urma, cuprinsa intre 1876 si 1883, este faza deplinei maturitati si a desavarsirii artistice, in sensul inlaturarii asperitatilor de expresie, a perfectiunii formei, pe masura inaltimii cugetarii si sentimentului, a echilibrului si proportiei liniilor creatiei. Un mare numar de poezii erotice (Povestea codrului, Singuratatea, Departe sunt de tine, O ramai, Pe aceeasi ulcioara, Atat de frageda, Soarele etc.) preceda cele cinci Scrisori si poemul Luceafarul, urmate la randul lor de alte poezii de dragoste, precum S-a dus amorul, Cand amintirile, Adio, Ce e amorul, Pe langa plopii fara sot. In sfarsit editia Maioreasca din 1894 aduce un numar de poezii inedite, precum Glossa, Oda (in metru antic), Mai am un singur dor (cu trei variante).

A fost articolul de ajutor?

0 / 1

%d blogeri au apreciat: