Nandu sau strutul sud-american (Rhea americana)

Sending
User Review
0 (0 votes)
Nandu sau strutul sud-american (Rhea americana) 1

Nandu sau strutul sud-american este o ruda a strutului african care atinge o inaltime maxima de 170 cm. Greutatea mascului ajunge la 35 kg, iar a femelei la 28 kg. Coloritul – cenusiu uniform – este asemanator la ambele sexe, masculul avand gatul si partea anterioara a pieptului negricioase.

Picioarele au coapsele acoperite de pene si sunt terminate prin trei degete. Fuga ii este aproape singura arma de aparare si se caracterizeaza prin niste zigzaguri rapide, insotite de miscari de derutare executate cu ajutorul aripilor, care sunt lasate sa atarne cand intr-o parte, cand in cealalta a corpului.

Nandu poate sa traverseze raurile inot, tinand corpul aproape total cufundat in apa. Pasarea este poligama. Un mascul, in epoca imperecherii, isi formeaza un card de cateva femele in fata carora roteste cu aripile larg desfacute. Imperecherea are loc noaptea. Masculul este acela care isi va sapa un fel de cuib in sol in mijlocul ierburilor; aici femelele depun mai multe oua; adesea el aduna si ouale pe care femelele le depun prin apropierea cuibului.

Ca un caz aproape unic la pasarile poligame, masculul de strut nandu preia si rolul clocitului si al cresterii puilor, femelele neparticipand cu nimic la aceste griji.

Ouale ajung la cca 700 g greutate unul si au o culoare galbena ca lamaia. Dupa un timp de clocire, ele se spalacesc devenind crem palid. Incubatia celor 12-18 oua dureaza cca 35 de zile. Puii cresc repede, iar maturitatea sexuala este atinsa la doi ani.

Hrana este predominant vegetala, dar puii, in special, consuma si multe insecte si mici vertebrate.

Tineretul si pasarile adulte se aduna in carduri colindand pampasul.

Carnea strutilor nandu era mult apreciata de bastinasi, din care cauza, in trecut, aceste pasari erau vanate fie cu arcurile, fie cu bolasurile, ce constau in doua bile legate intre ele cu o sfoara si care aruncate cu dibacie se infasurau in jurul picioarelor animalului in fuga, doborandu-l la pamant.

In afara de nandu propriu-zis (Rhea americana), ce populeaza pampasurile din Argentina, Brazilia, alta pasare ceva mai mica, mult mai rara, descoperita de insusi Darwin, cantonata pe platourile inalte din Anzi si Patagonia, este strutul lui Darwin (Rhea darwinii).

Lasă un comentariu