Pelicanul cret (Pelecanus crispus)

Pelicanul cret, Pelecanus crispus

Pelicanul cret (inaltime 150-180 cm) cloceste in Delta Dunarii, sosind inca de la inceputul lunii martie. Constituie adevarate comori faunistice nu numai pentru avifauna tarii noastre, dar si pentru a intregii Europe. Adultii au coloritul alb-cenusiudeschis, cret pe cap si gat, iar puii sunt cenusii deschis. Este caracterizat printr-un cioc foarte lung, pana la 1/2 metru, maxilarul inferior fiind prevazut cu un sac de piele ce se poate dilata mult, si in care pestii se prind ca intr-un volog. Acesta nu se poate scufunda, datorita greutatii mici, datorita oaselor pneumatice usoare si a sacilor aerieni mult dezvoltati, care trimit ramificatii pana sub piele. Toamna se indreapta, zburand in carduri, spre cartierele de iernare din sudul Greciei, valea Nilului, Regiunea Golfului si tinutul de coasta din sudul Asiei pana-n vestul Indiei.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: