Starcul pitic (Ixobrychus minutus)

Starcul pitic, Ixobrychus minutus

Starcul pitic (inaltime 35 cm) este prezent la noi numai in sezonul cald. Spre deosebire de majoritatea rudelor sale, nu cuibareste in colonii, ci izolat in masa stufului unde isi petrece aproape tot timpul. Masculii au coloritul galbui cu mijlocul spatelui si aripile negricioase. Femelele si puii sunt cafeniu-roscati. La apropierea omului, pentru a nu risca un zbor ineficace din desisul stafului, ia o atitudine de completa imobilitate, intr-o pozitie verticala, cu ciocul indreptat ca o sulita in sus, devenind de neobservat chiar de la 1 m distanta, disimulandu-se intre tulpinile stufului. Toamna migreaza spre continentul african, unde ierneaza. Se hraneste cu pesti, tritoni, broaste si diferite animale acvatice sau din vegetatia umeda.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: