Gasca cu piept rosu (Branta ruficollis)

Gasca cu piept rosu, Branta ruficollis

Gasca cu piept rosu (inaltime 53-56 cm) cuibareste in regiunile arctice, la noi fiind un oaspete de iarna, in special in regiunea complexului lagunar Razelm. In trecut aparea in numar mic si neregulat; in ultima decada soseste pentru a ierna in carduri foarte numeroase, aproape jumatatea populatiei mondiale. Este gasca cu penajul cel mai frumos colorat intalnit la noi. Obrajii, gatul si partea anterioara a pieptului sunt caramiziu-aprins. In rest penajul este intunecat, tivit cu dungi sinuoase albe. Pe marginea ambelor mandibule ciocul este format din lamele cornoase. Are o limba carnoasa, musculoasa, cu o sensibilitate foarte pronuntata la partea anterioara, care adesea este dantelata. Este o buna zburatoare, putand parcurge in timpul migratiilor distante foarte lungi. Se hraneste cu ierburi, plante acvatice, radacini, dar si cu hrana animala ca viermi, larve acvatice, crustacei, melci, insecte, pe care le alege printr-un fel de filtrare a apei si malului, dar si cu pesti. Primavara se reintoarce in nord, ca si populatiile care au iernat in sudul Marii Caspice.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: