Rata sunatoare (Bucephala clangula)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rata sunatoare (inaltime 46 cm) soseste la noi in tara in numar redus, venind din nordul Europei si Siberiei, unde cuibareste si ierneaza in apropierea apelor neinghetate. Alte populatii trec spre nordul Marii Mediteranene si vestul Europei. Penajul masculului este negricios pe cap si spate; are la baza ciocului o pata alba, iar restul capului este negru. Femela are coloritul cenusiu-deschis si capul cafeniu. La ridicarea sa de pe luciul apei, masculul scoate un fel de fluierat in timpul batailor de aripi. Vara se mai intalnesc unele exemplare ramase atat in Delta Dunarii, cat si in alte balti din tara, fara a se dovedi clocitul la noi. Primavara se reintorc in nord.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: