Batausul (Philomachus pugnax)

Batausul, Philomachus pugnax

Batausul (inaltime 25 cm) este foarte frecventa in perioada de pasaj, mai ales in Delta Dunarii si regiunea litoralului, intalnindu-se uneori si vara, fara insa a cuibari la noi. Tinuturile de nidificare sunt in nordul Europei si Asiei, iar cele de iernare in sud-vestul Europei, Africa de nord-vest, sud si est si Asia de sud. Ca talie,masculul este simtitor mai mare decat femela. In epoca imperecherii, masculul prezinta un guler mare de pene foarte variat colorat, care nu se aseamana de la un exemplar la altul. Astfel, pe cand coloritul este mai mult sau mai putin cafeniu cu pete mai inchise, gulerele si smocurile din dreptul urechilor pot fi albe, negre, brune, zebrate pe fond maron, galben, negru, portocaliu etc. In aceasta epoca, si coloritul ciocului ori al picioarelor este variabil, ciocurile putand fi rosii, galbene, negricioase, cafenii, iar picioarele verzi, oranj, galbene sau de culoare carnii. Acest polimorfism este aproape nemaiintalnit la pasari. Se hraneste cu insecte, larve, viermi, crustacei etc.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: