Transfagarasanul – un drum cu nenumarate recorduri


Transfagarasanul

Transfagarasanul constituie o importanta realizare tehnica in constructia de drumuri din tara noastra. Toate celelalte sosele care traverseaza Carpatii Meridionali au folosit trecatoare naturale, respectiv Predeal, Bran, pe Valea Oltului sau a Jiului. Spre deosebire de aceste, Transfagarasanul trece practic peste munti, atingand, la cota maxima, inaltimea de peste 2000 m.

Transfagarasanul realizeaza O legatura directa si mai scurta intre platforma industriala a orasului Pitesti si zona industriala din sudul Transilvaniei, respectiv Fagaras, orasul Victoria, unde exista doua mari combinate chimice.

Traseul soselei urca practic din orasul Curtea de Arges, urcand pana la barajul de la Vidraru al hidrocentralei de pe Arges. In continuare serpuieste pe malul marelui lac de acumulare si incepe ascaladarea Muntilor Fagarasului, pentru a cobora apoi pe langa lacul Balea. Dupa ce trece in apropierea orasului Victoria, atinge soseaua Brasov-Sibiu in localitatea Arpas, situata la o distanta de circa 28 km de Fagaras. De la Vidraru, soseaua urca continuu spre Cumpana, Piscul Negru si Varful Capra, trecerea peste Muntii Fagarasului facandu-se intre varfurile Negoiu si Moldoveanu, care ating cele mai mari inaltimi din tara noastra. Trecerea intre cele doua varfuri se face printr-un tunel lung de 860 m, cel mai lung tunel rutier din tara, situat la cea mai mare inaltime. Coborarea pe versantul nordic al Muntilor Fagaras se face pe la lacul Balea, cascada Balea si Cartisoara.Categorii:Geografie

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: