Cei trei „cavaleri seducatori” din istoria literaturii universale

Cei trei „cavaleri seducatori” au fost: Don Juan, Casanova si Barba-Albastra.

Don Juan

Don Juan este un personaj legendar, se pare insa ca legenda, foarte inflorita de-a lungul vremii, are la baza un sambure de adevar, caci „Cronica Sevillei” pomeneste de un tanar Don Juan Tenorio, care omoara pe comandorul Ulloa dupa ce-i rapeste fiica. El este atras intr-o manastire si ucis de niste calugari franciscani. Povestea lui Don Juan a fost preluata de literatura, iar numele lui a devenit simbol. Astfel, Molière a scris o comedie, Mozart – o opera, Byron – un poem, Pușkin – un poem, Schiller – o balada (toate cu acelasi titlu: „Don Juan”). Despre Don Juan au mai scris in proza si Tirso de Molina, N. Lenau, Carlo Goldoni, Alexandre Dumas etc., iar la noi Victor Eftimiu – o piesa in versuri. Un sugestiv portret al acestui cinic seducator il gasim in drama in versuri a lui Don Jose Zorilla (poet spaniol din secolul trecut
) – „Don Juan Tenorio”.

Casanova

Casanova este un corespondent italian real al legendarului Don Juan. Personaj istoric, el a trait mai aproape de timpurile noastre (secolul al XVIII-lea) si se pare ca l-a intrecut in frumusete, in cabotinaj si in cuceriri galante pe inaintasul sau. Don Juan reprezinta spita nobila de cuceritor, iar Casanova – spita burgheza. Termenul de „Casanova” e folosit atunci cand donjuanul la care ne referim este un escroc nu numai din punct de vedere sentimental, ci multiplu, caci el a imbracat, rand pe rand, haina de publicist, de abate, de diplomat, de… detinut, furand in acelasi timp si inimile si punga. Casanova si-a scris „Memoriile” (in zece volume), care contin relatari licentioase, dar si amanunte semnificative pentru moravurile epocii.

Barba Albastra

Barba-Albastra a fost eroul povestirii cu acelasi nume a scriitorului francez Charles Perrault. Sadic si bestial, eroul si-a ucis primele sase sotii. Casatorit a saptea oara, este omorat de fratii ultimei sotii, care descoperise, ingrozita, cadavrele celorlalte neveste.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: