Porumbelul de scorbura (Columba oenas)

Sending
User Review
0 (0 votes)

Porumbelul de scorbura

Porumbelul de scorbura (inaltime 33 cm), isi face cuiburile in scorburile copacilor si chiar in gaurile din peretii calcarosi ai cheilor raurilor sau in cuiburi de cotofana, fiind o pasare de vara la noi. Penajul este cenusiu, cu reflexe metalice verzui si violete in regiunea gatului si cateva pete negre pe aripi. Depune 2-3 ponte pe vara, in paduri de ses si deal. Toamna migreaza spre sudul si vestul Europei. In schimb, in iernile blande se pot observa unele exemplare ale populatiilor nordice. Alte locuri de iernat sunt in nord-vestul Africii si sud-vestul Asiei.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari. Este o pasare monogama. Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos – „laptele de porumbel” -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.

Lasă un comentariu