Turturica (Streptopelia turtur)

Sending
User Review
0 (0 votes)

Turturica

Turturica (inaltime 26 cm) ne viziteaza in sezonul cald, clocind de mai multe ori in regiunile de campie si de dealuri. Are penajul ruginiu-roscat cu pete mai inchise cafenii, iar pieptul roz-violaceu. Este mult apreciata de vanatori. Toamna migreaza in cartierele de iernat din Africa centrala.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari. Este o pasare monogama. Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos – „laptele de porumbel” -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.

Lasă un comentariu