Porumelul de stanca (Columba livia)


Porumelul de stanca

Porumelul de stanca (inaltime 33 cm) este principalul stramos al raselor domestice de porumbei, desi nu unicul. Traieste pe tarmurile stancoase ale Angliei, coasta vestica si sudica a Europei. Este cenusiu si cu reflexe metalice verzui-albastrui pe gat. Are insa pe aripi doua bare negre, iar spatele este gri-deschis, albicios. Desi multe carti de specialitate il dau ca existent si pentru Dobrogea, este vorba de o confuzie cu porumbeii domestici resalbaticiti. Exemplarele diferit colorate ce se intalnesc semisalbatice in toate orasele, asa-numitii porumbei gutani, provin din aceasta specie.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari. Este o pasare monogama. Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos – „laptele de porumbel” -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.



Categorii:Animale

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: