Porumbelul nicobar (Caloenas nicobarica)

Sending
User Review
0 (0 votes)

Porumbelul nicobar

Porumbelul nicobar (inaltime 35 cm) se afla raspandit din insulele Nicobar, in tinuturile indo-australiene pana in insulele Solomon, dar numai in insulele mici. Prezinta un penaj albastru pe cap si remige, verde pe dosul aripilor. Este un zburator rezistent si duce o viata de card, clocind in colonii pe acelasi arbore.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari. Este o pasare monogama. Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos – „laptele de porumbel” -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.

Lasă un comentariu