Gainusa de stepa (Syrrhaptes paradoxus)


Gainusa de stepa

Gainusa de stepa (inaltime 35-40 cm), care apare din timp in timp sub forma de invazii, venind din stepele Asiei Centrale (Kazahstan, Kirghizia), Mongolia si vestul Chinei, unde cuibareste. Penajul are un colorit cafeniu deschis, asemenea tinuturilor desertice, cu pete mai intunecate. Au tarsele si degetele acoperite cu pene paroase. Degetele, in numar de trei, sunt unite, alcatuind un fel de talpa acoperita de niste formatii cornoase. Dupa o invazie, pasarile dispar iarasi. In anul 1908 a fost ultima mare invazie a acestei specii in tinuturile tarii noastre.

Ouale rezista la temperaturile regiunilor aride unde pasarile cuiaresc. Femelele clocesc ziua, masculii noaptea. Puii sunt nidifugi. Hrana consta in majoritate din seminte, dar si din insecte.

O caracteristica, unica la aceste pasari, este modul in care transporta apa la pui de la locul de adapat pana in zonele secetoase in care acestia se afla. Adultii au in regiunea abdominala niste pene transformate pe care pasarea la locurile de adapare le imiba cu apa ca pe un burete si o transporta astfel la puii care o sug cu lacomie.Categorii:Animale

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: