Ciuhurezul undulat (Surnia ulula)

Sending
User Review
0 (0 votes)

Ciuhurezul undulat

Ciuhurezul undulat traieste in tinuturile de taiga din nordul eurasiatic, hranindu-se cu lemingi si alte rozatoare mai mici. Spatele, aripile si coada sunt cafenii cu pete deschise; capul, umerii si partea inferioara sunt albicioase cu pete si striuri cafenii. La noi se cunoaste o singura captura de iarna din aceasta specie. Este o pasare foarte iute, obisnuind sa vaneze in timpul zilei, din zbor, pasari mici.

Este lipsita de gusa, iar penajul este moale si infoiat, pentru care fapt nu face nici cel mai mic zgomot in zbor. Gatul este scurt, capul voluminos iar ochii mari, orientati frontal si inconjurati de cate un disc de pene dispuse radiar, asa-numitul „disc facial”. Ciocul este relativ scurt, mult curbat, ingropat la radacina in pene aspre, de forma paroasa, numite vibreze. Baza mandiulei superioare are un invelis membranos – ceroma – in care se deschid narile. Este o pasare adaptat la viata nocturna, cu simtul vederii foarte dezvoltat. Auzul este exceptional, conductele auditive fiind foarte dezvoltate si se deschid la exterior prin niste pliuri de piele, ce se desfac ca niste adevarate pavilioane auditive.

Cuibareste in scorburi, pesteri sau cuiburile parasite ale altor pasari. Ouale sunt albe, aproape sferice, si clocitul incepe dupa depunerea primului ou. Puii, acoperiti de regula de un puf des, au o dezvoltare nidicola.

Lasă un comentariu