Jaco (Psittacus erithacus)

Laco

Jaco (inaltime 31 cm) este unul dintre cei mai buni imitatori din lumea papagalilor, fiind raspandit in vestul Africii, clocind in scorburile padurilor de mangrove. Corpul este cenusiu cu nuante cenusii inchis iar coada complet rosie.

Are un cioc puternic si curbat, la baza mandibulei superioare gasindu-se o cira in care se deschid narile. Mandibula superioara este mult mai dezvoltata, pasarea putand-o ridica si cobora, ea nefiind fixata in mod rigid la oasele craniului. Mandibula inferioara este scurta, trunchiata si poate fi miscata si dinainte inapoi. Limba este in general carnoasa si groasa, folosind-o pentru prealabila prelucrare a hranei inainte de inghitire ca decojire, sfaramare etc. Picioarele au doua degete indreptate indarat, adaptate la catarat, cand se poate ajuta si cu ciocul ca de un al treilea picior. Cuibareste in scorburi, cavitati de stanci, uneori in cuiburi de termite si rar pe sol. Puii au o dezvoltare nidicola. Se hraneste cu seminte, boabe si diferite fructe.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Florin Feneru

Florin Feneru

Puteți menționa sursele acestor articole despre papagali? Bănuiesc că din „Păsările lumii” de Dimitrie Radu, sau din vechea ediție (Mic atlas ornitologic). Numele acestui papagal este Jaco, Jako, în niciun caz Laco. Mi se pare că Radu a scris „Iaco”, cu i mare, dar nu L. Alte două specii care apar în lista dvs și în atlasul lui D. Radu nu sunt de găsit în nomenclatura modernă. Aveți ceva surse independente? Mulțumesc!

accesliber

accesliber

Majoritatea articolelor despre papagali sunt redactate din „Pasarile lumii” de D. Radu si din mediul Online.
Multumesc pentru corectare. Pe acest blog orice corectare este binevenita. De asemenea publicam articole enciclopedice venite de la cititori.

%d blogeri au apreciat: