Papagalul nobil (Lorius roratus)

Sending
User Review
0 (0 votes)

Papagalul nobil

Papagalul nobil (inaltime 40 cm) traieste in Insulele Noua Guinee si Moluce, fiind caracterizat prin cel mai pronuntat dimorfism sexual pigmentar cunoscut in lumea pasarilor. Astfel, masculul este predominant verde, avand la aripi si culorile rosu, albastru si negru, iar femela este predominant rosie, avand pieptul si remigele albastre-violet. Mult timp, ornitologii au clasificat cele doua sexe ale acestei specii ca apartinand la doua specii diferite.

Are un cioc puternic si curbat, la baza mandibulei superioare gasindu-se o cira in care se deschid narile. Mandibula superioara este mult mai dezvoltata, pasarea putand-o ridica si cobora, ea nefiind fixata in mod rigid la oasele craniului. Mandibula inferioara este scurta, trunchiata si poate fi miscata si dinainte inapoi. Limba este in general carnoasa si groasa, folosind-o pentru prealabila prelucrare a hranei inainte de inghitire ca decojire, sfaramare etc. Picioarele au doua degete indreptate indarat, adaptate la catarat, cand se poate ajuta si cu ciocul ca de un al treilea picior. Cuibareste in scorburi, cavitati de stanci, uneori in cuiburi de termite si rar pe sol. Puii au o dezvoltare nidicola. Se hraneste cu seminte, boabe si diferite fructe.

Lasă un comentariu