Balaurii din poveste. Adevar sau supersitie?


Alga bruna

Legendele chineze si japoneze vorbesc despre „dragonul de mare”, un sarpe urias si stralucitor, nascut din adâncurile oceanului. Aceste povesti au aprins imaginatia primilor corabieri. Marturisind ca au vazut cu proprii lor ochi acest „zmeu”, ei n-au facut decât sa întareasca o straveche superstitie.

Exista oare o urma de adevar în aceasta credinta gresita? Fara îndoiala ca da. E mai putin probabil ca în oceane sa supravietuiasca reptile uriase asemanatoare celor care odinioara stapâneau apele. Mai degraba, acest „dragon” înspaimântator este o nevinovata alga bruna, unica în felul ei, prin lungimea de necrezut a talului.

Macrocystis pirifera, asa se numeste acest colos al Pacificului, întrece balenele de 10-15 ori în lungime. Ca sa-si mentina la suprafata corpul lung de 400-500 m, alga are pe muche saculeti de aer (flotoare) în forma de pere, iar pentru a rezista furiei valurilor, talul nu e întreg, ci împartit în numeroase panglicute.

De departe, pare imensa spinarea unui monstru marin ce se onduleaza deasupra valurilor. Probabil ca o astfel de imagine a stârnit fantezia oamenilor din trecut, înspaimântati de mirajul uriasului tal unduit de apa si de flotoarele carora reflexele razelor de lumina le dadeau stralucirea unor solzi fabulosi.

Sursa: Enciclopedia curioitatilor din natura, Tudor OprisCategorii:Plante

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: