Plante care indica directia de orientare


busola

Dacă am întreba un excursionist cum se orientează în lipsa busolei, ne-ar înşirui toate mijloacele clasice învăţate la geografie, minus unul mai puţin cunoscut – orientarea după plantele-meridian.

Muşchiul, despre care se spune că, iubind locurile umede şi întunecate, se fixează totdeauna pe faţa nordică a trunchiurilor de copaci, nu-i un semn tocmai sigur. Pădurea are curiozităţile şi excepţiile ei. Se întâlnesc adeseori muşchi aşezaţi în direcţia nord-est, nord-vest şi sud-vest, aşa că, lăsându-ne conduşi de indicatoarele lor, putem devia fără voie câţiva kilometri.

Spre deosebire de alte plante care caută cu lăcomie razele solare, plantele-meridian, iubitoare de locuri deschise, ocolesc lumina prea puternică ce le-ar putea vătăma. Frunzele celor mai multe plante se aşază orizontal pentru a primi energia solară. Frunzele plantelor-meridian iau o poziţie contrară: ele se situează într-un plan vertical, primind astfel foarte puţine raze directe şi mai multe radiaţii ale luminii difuze.

Cea mai cunoscută busolă vegetală este un neam de lăptucă sălbatică (Lactuca serriola), foarte comună pe câmpuri şi pe marginea drumurilor. Creşte înăltuţă (30-70 cm), purtând numeroase flori ca de păpădie, dar de un galben mai pal. Frunzele ei lace-rate prezintă zimţi largi şi curbaţi. De dimineaţă nu constatăm nimic deosebit la aceste frunze. Ele au o poziţie naturală. în orele când soarele le izbeşte însă direct, prin acţiunea auxinelor iau o poziţie neobişnuită. Se ridică, dar nu paralel cu tulpina. Dacă vom urmări cu ajutorul unei busole sensul de orientare a frunzelor, vom observa că muchiile lor urmează perfect linia nord-sud, iar feţele lor arată estul şi respectiv vestul. Având muchia în direcţia nord-sud, razele solare izbesc frunzele în dungă şi doar lumina difuză le atinge feţele. La răsărit şi la amurg, când puterea de încălzire a razelor este mai mică, frunzele iau poziţia de suprafaţă în raport cu lumina.

Cu toate că sunt deosebit de precise, plantele-busolă au un inconvenient: nu pot fi folosite când cerul e întunecat şi nici în tot timpul zilei.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor OprisCategorii:Plante

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: