Pestera cu lumini misterioase


bolitophila-luminosa

Celebritatea grotei neozeelandeze Waitomo, situata la 200 mile nord de Wellington, in tara maorilor, este adusa de prezenta larvelor luminiscente ale tantarului Bolitophila luminosa.

Coborand prin labirintul intortocheat, daltuit de apele scurse pe sub muntele de calcar, si ajungand la frumosul lac subteran, turistii raman uimiti de feericul decor ce li se deschide in fata ochilor: deasupra capetelor se bolteste parca un cer instelat, format din numeroase galaxii si constelatii stralucitoare. Pentru un cunoscator al astronomiei nu-i greu sa identifice in miriadele de stelute insasi harta cerului austral in luna octombrie.

Aceste „stele” nu sunt decat larvele alburii de Bolitophila, al caror capat posterior e inconjurat de o aureola albastra-verzuie produsa de doua „betisoare” ascunse sub piele si amplificata de un mic „reflector” situat dedesubtul lor.

Ce atrag aceste larve in grota Waimotp? In apele calde ale lacului subteran se dezvolta mii de insecte diferite. Tinerele insecte, terminandu-si dezvoltarea in imparatia intunericului, ies din apa si, indreptandu-si aripile, zboara in sus catre ceea ce li se pare ca este cerul instelat. Acest cer nu este decat o capcana ingenioasa a larvelor tantarului, care tes casute matasoase in forma de tubusoare din care atarna in jos fire lipicioase, lungi de circa un metru si jumatate, de care imprudentii se prind ca de niste hartii de muste atarnate de tavan. Se spune, dar ipoteza e greu de crezut, ca larvele tantarului se aranjeaza pe tavan, copiind pozitia constelatiilor.Categorii:Animale

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: