Strategia de aparare a pestilor pastori impotriva dusmanilor


Prospectiunile submarine au dezvaluit existenta unor specii de pesti care se folosesc de biciul urzicator al altor celenterate precum meduzele pentru a se apara de dusmani.

Foto: ro.pinterest.com

Foto: ro.pinterest.com

Una din cele mai veninoase meduze ale marilor calde este galera portugheza (Physalia arethusa) ale carei filamente urzicatoare foarte lungi sunt vatamatoare si pentru om. Printre tantaculele ei ucigatoare isi gasesc adapost micutii pesti-pastori (Nomeus gronovi) al caror trai nu-i de invidiat.

Foto: en.wikipedia.org

Foto: en.wikipedia.org

Sub „coverta” meduzei ei se gasesc ca intr-o camera, din al carei tavan coboara tot felul de fire electrice de inalta tensiune. La cel mai mic zgomot, acesti pestisori, care nu se indeparteaza mai mult de 2-3 metri de meduza, se opresc din zburdat si se refugiaza in mare graba sub acoperisul de tentacule de care nimeni nu are curajul sa se apropie. Nu se stie inca exact daca pestisorul este imun fata de toxinele meduzei sau pur si simplu este atat de bine familiarizat cu aceasta retea ucigatoare, incat o evita cu usurinta. Sigur, insa, meduza isi menajeaza protejatul, neatacandu-l niciodata cu cnidoblastele sale ucigatoare.

Nu-i vorba de un act de prietenie total dezinteresata. Pestisorul Nomeus aduce unele mici servicii meduzei, curatind-o de maruntii crustacei Hyperia, care se infig in corpul acesteia. Pestii extrag parazitii din aceasta gelatina vie si ii inghit. Ei se hranesc, de asemenea, cu resturile de hrana ramase printre tentaculele meduzei. Daca Amphiprion este un fel de valet al actiniei, Nomeus poate fi considerat ca un fel de gunoier al meduzei.

Alte meduze cu palarie, cum ar fi Cyaneu, sunt insotite de merlan – ruda buna a scrumbiei, si de pestii Crax, Poronotus, Hynerina si Stromateus, aparati de imensa cupola de 2-3 m diametru si de uriasele tentacule care ating 30-40 m lungime.

Meduzele Marii Negre protejeaza de obicei puii de stavrizi care se invart in jurul lor ca fluturii de noapte in jurul lampilor.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor OprisCategorii:Animale

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: