Pestii din copaci


pestele-urcator

In situatii exceptionale, generate de seceta care duce la secarea baltilor si surprizele refluxului care uneori se desfasoara atat de rapid incat pestii raman agatati de picioroangele mangrovelor – vegetatie lemnoasa tropicala dezgolita de retragerea apelor – au prilejuit acestor fiinte unele adaptari senzationale.

Unul din cei mai originali reprezentanti ai acestei adaptari este pestele urcator (Anabas scandens), comun in India, Birmania si arhipelagul Filipine. In zilele anotimpului uscat, cand apa seaca in intregime, el porneste in cautarea unei alte mlastini, folosind piesele sale operculare in forma de ferastrau si inotatoarele pectorale rigide si ascutite. Se spune ca ar avea chiar si calitatea de a se sui pe palmieri. Supravietuirea lui pe uscat se datoreste prezentei a doua organe labirintiforme, bogat capilarizate, unde inmagazineaza aer atmosferic. Aceeasi proprietate o intalnim la pestii cataratori (Periopthaimus koelreuteri), care traiesc in padurile de mangrove de pe tarmurile oceanelor Indian si Pacific. Nu mai mari de 15 cm, ei au inotatoarele pectorale lungi, puternice si astfel croite, incat pot fi folosite ca picioare. Acest lucru le permite pestilor sa se catare pe copaci si sa vaneze in timpul refluxului mai mult pe uscat decat in apa. Ei fug incolo si incoace ca soparlele, aruncandu-se asupra victimelor lor – insecte, viermi sau melci, cu o viteza atat de mare, incat rareori se intampla sa dea gres. Daca sunt urmariti fug ca sageata peste namol, se infunda in el si sunt greu de descoperit.

Foto: zivapriroda.sk

Foto: zivapriroda.sk

In tara noastra, singurul peste care poate parasi apa este tiparul. Scos afara din balta unde traieste, el este capabil sa se tarasca chiar si cateva sute de metri pentru a o regasi. In noptile cu roua, tiparul vaneaza pe tarm insecte si melci. El poate trai si cateva zile in aer, cu conditia ca pielea sa-i fie permanent mentinuta umeda.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor OprisCategorii:Animale

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: