Piatra ponce sau spuma de mare


Foto: sandatlas.org

E un lucru destul de obisnuit ca la suprafata marilor si a oceanelor situate in centura vulcanica litorala si submarina sa intalnim mici insule plutitoare sau mari aglomerari de pietre plutitoare. Acestea sunt culese de la suprafata apei, fasonate prin polizare si comercializate pentru curatarea calcaielor cu piele ingrosata sub numele de piatra „ponce” sau „spuma de mare”.

Piatra „ponce” este o varietate sticloasa a unor roci vulcanice tinere. Eruptiile violente ale vulcanilor arunca in aer jerbe de lava incandescenta, care se racesc brusc, astfel incat gazele ce le contin nu se pot degaja decat in mica masura. Din aceasta cauza topitura capata, dupa consolidare, un aspect poros. Astfel de bucati de lava prezinta numeroase goluri (unele putand atinge cativa centimetri) care le fac extrem de usoare.

La vulcanii situati in domeniul marin sau in apropierea marilor si oceanelor, in momentul cand jerbele de foc ale eruptiilor sau torentii de lava ajung in apa are loc o racire si mai brusca decat in mediul aerian, iar porozitatea ridicata a acestor bucati de roca le face atat de usoare incat plutesc, iar daca sunt in cantitati mari formeaza insule plutitoare.

In tara noastra se gaseste un zacamant de piatra ponce, sub forma unei intercalatii de 3-5 m grosime, intr-o stiva de aglomerate andezitice, toate considerate produse ale vulcanului Sfanta Ana de langa Baile Tusnad.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor OprisCategorii:Mediu

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: