Leul

Leul
Leul

Leul este unica felina care traieste si vaneaza in grup. Masculul, adesea denumit „regele animalelor”, troneaza maiestuos cu frumoasa lui coama printre femelele clanului sau. Pentru a tine intrusii la distanta de teritoriul lui, scoate ragete teribile care se aud de jur imprejur pe o raza de 10 km. Cu toate acestea, este un lenes teribil, care petrece aproape 20 de ore pe zi dormind sau odihnindu-se. De altfel, grupul este condus de o leoaica. Si tot leoaicele sunt cele care vaneaza si se ocupa de pui. Puii de leu sunt mici ghemotoace de blana care petrec primele trei luni de viata alaturi de mama lor, departe de restul grupului. Catre varsta de trei ani, tinerii masculi adulti sunt goniti de catre masculul dominant. Atunci ei incearca sa ia locul unui mascul dominant in alt grup. Leul mascul poate cantari pana la 250 kg iar femela pana la 150 kg. In salbaticie leul nu traieste mai mult de 10 ani, dar in captivitate ajunge pana la 35 de ani.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Vegetația și animalele din savane - e-Pedia

Vegetația și animalele din savane - e-Pedia

[…] aceste animale formează grupa animalelor erbivore. Cu carnea lor se hrănesc animalele carnivore: lei, tigri, leoparzi, hiene […]

Zebra - e-Pedia

Zebra - e-Pedia

[…] Pe langa aceasta, dungile zebrei ii pot servi drept camuflaj impotriva pradatorilor (in special lei). Zebra se hraneste cel mai adesea cu iarba, uneori cu frunze si cu scoarta copacilor si trebuie sa […]

Zimbabwe - e-Pedia

Zimbabwe - e-Pedia

[…] climă tropicală. Pe podiș întâlnim savana, în cuprinsul căreia trăiesc elefanți, antilope, lei, leoparzi, hiene; în zona înaltă din est cresc păduri cu lemn prețios (mahon, teck, cedru). […]

%d blogeri au apreciat: