Care este rolul atmosferei Pamantului?

atmosfera e-Pedia

Un invelis gazos, numit atmosfera, inconjoara Pamantul. Acesta ne protejeaza de temperaturile extreme ale spatiului, ne tine de cald si este cauza existentei sistemelor climaterice.

Fara atmosfera, organismele vii nu ar putea supravietui barajului constant al radiatiilor solare si cosmice, bombardamentului de meteori si expunerii la temperaturile extreme. Atmosfera protejeaza vietuitoarele de aceste amenintari potential letale, inconjurand Pamantul cu un strat de gaze, lichide si alte particule, cu grosimea de 300 de km. Forta de gravitatie tine atmosfera pe loc. Aproape de suprafata Pamantului, atmosfera este foarte densa, dar devine mai rarefiata cu cresterea altitudinii. In straturile inferioare ale atmosferei, vanturile si furtunile distribuie caldura provenita de la Soare. In straturile superioare, moleculele care alcatuiesc atmosfera se ciocnesc de meteorii si de radiatiile care intra in atmosfera.

A fost articolul de ajutor?

1 / 0

Lasă un comentariu

Structurile atmosferei Pamantului - e-Pedia

Structurile atmosferei Pamantului - e-Pedia

[…] Atmosfera nu are o granita clar definita. Satelitii spatiali graviteaza la o distanta de peste 300 km deasupra suprafetei Pamantului – aici exista atmosfera, dar este atat de rarefiata incat este aproape vid. Aceasta regiune se numeste termosfera, in care atomii sunt extrem de fierbinti (pana la 2.000 grade C), dar atat de distantati incat nu vor arde. Termosfera se intinde in jos pana la o distanta de 80 km deasupra suprafetei Pamantului. Aici incepe o zona numita mezosfera. Atomii din mezosfera sunt ionizati. Aceasta inseamna ca ei au pierdut electroni si ca pot reflecta undele radio cu lungime de unda scurta. Aceasta zona este denumita de obicei ionosfera si este extrem de importanta pentru comunicatiile radio globale. Stratosfera este stratul urmator, care se intinde spre sol pana la aproximativ 15 kilometri deasupra suprafetei Pamantului. Acest strat mai rece contine stratul de ozon, un ecran protector care blocheaza radiatiile ultraviolete potential daunatoare, provenite de la Soare, desi a fost deteriorat de substante chimice eliberate in urma unor activitati umane. Puternice eruptii vulcanice pot injecta praf si gaze acide in stratosfera. Troposfera formeaza ultimii 15 kilometri de atmosfera si contine 80 la suta din masa atmosferei. In aceasta parte a atmosferei se desfasoara fenomenele meteorologice. […]

%d blogeri au apreciat: