Zebra


Acest mic cal dungat nu s-a lasat niciodata domesticit de catre om! El traieste doar in stare salbatica, intr-un grup familial („cireada“) condus de catre un armasar. Diferitele familii isi impart un teritoriu intins si se recunosc intre ele prin dungile de pe corp, voce si miros. Dungile sunt caracteristice fiecarui individ si permit identificarea acestuia. Poti sa asemeni, asadar, desenul dungilor cu o carte de identitate sau cu un „cod de bare“ gigantic. Pe langa aceasta, dungile zebrei ii pot servi drept camuflaj impotriva pradatorilor (in special lei). Zebra se hraneste cel mai adesea cu iarba, uneori cu frunze si cu scoarta copacilor si trebuie sa bea 8-10 litri de apa in fiecare zi. Femela da nastere unui manz dupa o gestatie de un an. Tatal este foarte protector si nu ezita sa apere manzul daca acesta este amenintat de vreo fiara salbatica. O face cu o multime de zvarlituri din copite, care sunt redutabile si de care leoaicele se pazesc.

La maturitate zebra poate ajunge la o greutate de 400 kg si o inaltime de 2-3 m. Media de viata este cuprinsa intre 20 si 30 de ani.



Categorii:Animale

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: