Tectonica placilor


Lespezile scoartei continentale si oceanice care se deplaseaza pe suprafata Pamantului se numesc placi. Tectonica placilor este teoria modului in care s-au separat, deplasat si ciocnit placile formand suprafata Pamantului in forma in care se afla astazi.

Placile tectonice nu au o deplasare rigida pe suprafata Pamantului. Continentele se pot intinde in timp ce se deplaseaza. Cand se intampla acest lucru, scoarta devine mai subtire, iar nivelul suprafetei solului scade. Marele Rift est-african care se intinde din Siria pana in Mozambic s-a format cand continentul african s-a intins intr-un punct critic. Marea Nordului s-a format cand continentul european s-a intins. Daca o placa continentala se intinde prea mult, se poate rupe. Atunci, intre fragmente se formeaza o noua scoarta oceanica.

Cand se ciocnesc placile continentale, acestea se bombeaza la margini si formeaza lanturi muntoase. Alpii s-au format atunci cand Africa s-a ciocnit cu Europa. Muntii Himalaia, care s-au format cand India s-a ciocnit cu Asia, se ridica in continuare pe masura ce placile se imping una pe alta.Categorii:Stiinţă

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: