Ce este sarcina electrică?

Atom de cupru
Secţiunea prin modelul atomului de cupru. Atomul are 2 electroni pe primul înveliş, 8 pe al doilea, 18 pe al treilea şi un electron de valenţă pe ultimul. Nucleul conţine 29 de protoni şi 30 de neutroni.

Sarcina electrică este una din proprietăţile de bază ale materiei. Toate materialele sunt formate din atomi, fiecare din ei fiind compus din nucleu, care conţine protoni şi neutroni, şi electroni plasaţi pe diverse orbite în jurul său. Numărul de protoni din nucleu determină natura atomului. Dacă există un singur proton, atomul este de hidrogen; dacă sunt două zeci şi nouă, atomul este de cupru; dacă sunt nouă zeci şi doi, atomul este de uraniu. Fiecare proton are o sarcină electrică elementară egală şi de semn contrar sarcinii electronului. Se consideră că sarcina protonului este pozitivă, iar sarcina electronului negativă. Neutronii nu au sarcină electrică, prezenţa lor în nucleu afectând numai masa atomului. Sarcina totală a nucleului este egală cu sarcina totală a electronilor ce-l înconjoară, astfel încât atomul este neutru din punct de vedere electric.

Imaginea din acest articol reprezintă un atom de cupru cu două zeci şi nouă de electroni orbitali, orbitele fiind astfel dispuse încât formează patru laturi în jurul nucleului. Latura exterioară conţine un singur electron.

Savanţii atomişti afirmă existenţa mai multor particule subatomice, altele decât protonii, neutronii şi electronii, noi particule fiind pe cale de a fi descoperite. Totuşi, particulele de bază, descrise anterior, sunt cele care ne interesează în teoria simplă a electricităţii.


Sursa: K. G. Jackson, Electricitate întrebări şi răspunsuri, Editura Tehnică 1975

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Gheorghe Adrian

Gheorghe Adrian

Eu am dedus ca sarcina electrica este masura efectului fizic pe care-l produce in spatiul inconjurator. Efectul fizic produs de o sarcina electrica asupra altei sarcini din vecinatate este de modificare a nivelului de miscare. Modificarea, adica variatia nivelului de miscare este efectul fizic de acceleratie. O sarcina aflata in vecinatatea altei sarcini sufera acceleratie. Asta inseamna ca in jurul sarcinilor este in spatiu o stare dinamica speciala care genereaza efectul de acceleratie asupra altei sarcini. Aceasta stare dinamica a spatiului din jurul sarcinii electrice este campul electric. Sarcina electrica este generatoarea sau sursa campului electric. Sarcina electrica este masura campului electric generat in spatiu. Si se calculeaza cu formula (legea) lui Gauss care face integrala campului electric pe suprafata sferica in care este inchisa sursa generatoare de camp= sarcina electrica. Si cum efectul fizic produs de o sarcina electrica asupra sarcinilor din vecinatate este acceleratia, inseamna ca sarcina este masura a acceleratiei pe care o produce. Integrarea acceleratiei pe suprafata care inchide sarcina ne da dimensiunea fizica a sarcinii electrice.
Q=a*So=(L/T^2)*L^2=L^3/T^2

Ce este columbul? - e-Pedia

Ce este columbul? - e-Pedia

[…] este unitatea de măsură a sarcinii electrice. Este denumit după savantul francez Charles de Coulomb, care a făcut principalele descoperiri în […]

Ce este curentul electric? - e-Pedia

Ce este curentul electric? - e-Pedia

[…] electric reprezintă deplasarea dirijată a sarcinilor electrice. Există două mărimi fizice care caracterizează curentul electric:• intensitatea curentului […]

Gheorghe Adrian

Gheorghe Adrian

Daca ne referim la sarcina electrica elementara, adica la electron, acesta este o unda stationara de foarte mare amplitudine, (cu doua semiunde diametral opuse) care se propaga (se roteste) cu viteza de c/137 (m/s), adica cu 10^20 rotatii/s si se comporta ca un motor electric rotativ de foarte mare turatie. Prin rotatia foarte rapida, structura dinamica a electronului genereaza in jur un camp electric pulsatoriu, cu frecventa foarte mare. Camp care variza de la zero la maxim si scade iar la zero, pastrind in permanenta acelasi sens fata de axa de rotatie.

%d blogeri au apreciat: