Templul Borobudur din Indonezia

Borobudur Indonezia

În mod oficial, Borobudur este un monument mahaian-budhist din secolul al IX-lea, situat în provincia Javaneză, Yogyakarta, Indonezia. Monumentul este construit în formă de piramidă cu baza pătrată de 118 m lungime, fiind alcătuit din 6 platforme pătrate și 3 platforme rotunde și mai mult de atât, e decorat cu 2672 panouri în relief și 504 statui cu cetățeni din Rama. Pe fiecare perete există o poveste a nașterii lui Buddha și alte figuri ale sale. Pe acoperiș se găsește o cupolă înconjurată de 72 de stupe spectaculoase care arată ca niște clopote.

Borobudur 1

Borobudur a fost considerat un „kumagara” (structură acoperită) şi acceptat a fi sălaşul lui Buddha Sakyamuni pe când se afla în pântecele mamei sale. Ctitorii templului au vrut ca învăţăturile lui Buddha să fie reprezentate vizual. În acelasi timp s-a dorit sugerarea prezenţei puterii lui Sakyamuni prin intermediul structurii clădirii. Intenţia ctitorilor templului Borobudur a fost exprimarea esenţei cosmice şi atotputernice a lui Buddha.

Numele de Borobudur provine din cuvintele în sanscrită „Vihara Buddha Uhr” şi care înseamnă Mănăstirea budistă pe deal (înălţime).

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: