Conceptul de Arhetip

Arhetip e-Pedia

Arhetip – este un concept al psihologiei şi desemnează prototipul universal pentru o idee, un comportament. Sigmund Freud a definit fiinţele umane în funcţie de arhetipuri, iar Carl Yung a definit societăţile omeneşti în funcţie de arhetipul colectiv, care cuprinde animus (partea masculină a fiinţelor, indiferent de sex) şi anima (partea feminină a fiinţelor indiferent de sex), sinele (esenţa umană a fiinţelor) şi umbra (spiritul critic al fiinţei umane).

Arhetipurile se manifestă prin simboluri, deoarece, fiind subconştiente, adică stocate într-o parte pasivă a minţii care stochează informaţia asupra evoluţiei speciei, ies la suprafaţă în condiţii-limită şi sunt „acordate” de creier cu ambientul cotidian. George Frazer în cartea Creanga de aur a studiat universul simbolic al umanităţii, comparând diverse civilizaţii, din care a extras simbolurile arhetipale, acelea care coordonează chiar dezvoltarea în timp a umanităţii: arhetipurile mitologico-religioase (potopul, şarpele sau dragonul, Adam şi Eva, zeii veniţi din Cer, renaşterea, eroul etc.).


Sursa: Ecaterina Ţarălungă, Istoria civilizaţiilor

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Salvador Dali (1904-1989) - e-Pedia

Salvador Dali (1904-1989) - e-Pedia

[…] mai faimos dintre pictorii suprarealişti. Puternic influenţat de teoria lui Sigmund Freud privind subconştientul, şi-a descris tablourile – care adesea conţin iluzii optice – ca “fotografii ale viselor, […]

%d blogeri au apreciat: