Carpații Occidentali

Carpații Occidentali

Așezare și întindere:

Carpații Occidentali se întind în parta de vest a României, de la Dunăre, spre nord, până la valea râului Barcău.

Principalele grupe de munți din Carpații Occidentali:

Carpații Occidentali nu se înșiruie ca un lanț neîntrerupt de munți. Apele și văile foarte largi îi despart în grupe de munți.

Prima grupă de munți din Carpații Occidentali este cuprinsă între Dunăre și Mureș și este formată din Munții Banatului (către sud) și Munții Poiana Ruscă (mai spre nord).

A doua grupă muntoasă din Carpații Occidentali este cuprinsă între valea râului Mureș, la sud, până la valea râului Barcău, la nord, și poartă numele de Munții Apuseni.

Alcătuirea și înfățișarea Carpaților Occidentali:

Carpații Occidentali sunt formați din roci diferite. Unele sunt foarte tari și vechi, iar altele mai puțin tari. Aici este mult mai răspândită piatra de var (calcar) pe care apele o macină cu ușurință.

Munții Banatului și Poiana Ruscă au culmile rotunjite și povârnișurile repezi. Datorită înălțimii mici, ei sunt acoperiți cu păduri de foioase până la vârf, iar apele taie munții în toate direcțiile.

Munții Banatului se întind spre sud până în Valea Dunării. Dunarea a săpat în stânca acestor munți o vale adâncă și îngustă „Defileul Dunării”.

Munții Apuseni au cele mai mari înălțimi în Munții Bihorului. Dintre acestea, Vârful Bihor (1849 m) este cel mai semeț.

În Munții Apuseni multe culmi sunt aproape netede, pe care poți merge zile întregi ca pe câmpie. Ele sunt acoperite cu pășuni bogate. De loc în loc se arată și câteva vârfuri mai înalte acoperite de păduri sau pășuni.

Bogății:

Carpații Occidentali au multe și variate bogății ale subsolului dintre care amintim: cărbuni, minereu de fier, mangan, aur, bauxilă (din care se extrage aluminiul) și altele.

Frumusețile și bogățiile Munților Apuseni se datoresc și rocilor din care sunt formați. În locurile unde este multă piatră de var, muntele a fost ros de ape, care au săpat văi înguste și adânci de o deosebită frumusețe. Astfel sunt Cheile Turzii, mult vizitate de excursioniști. Tot în acești munți, în mijlocul unor codri întunecoși de brad, se găsește Peștera Scărișoara, una dintre cele mai frumoase din România. În ea se adăpostește de zeci de mii de ani un ghețar (un mare bloc de gheață), pe care razele soarelui nu l-a putut lumina niciodată. Farmecul acestei peșteri este dat și de numeroase coloane de gheață, care sclipesc în întunericul peșterii atunci când sunt luminate de lămpile excursioniștilor.


Sursa: Geografia Romaniei clasa a IV-lea 1986, Mihai Iancu, Vasile Motrescu, Victoria Florescu

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

%d blogeri au apreciat: