Fluviul Dunărea

Dunărea
Sursă hartă: Wikimedia Commons

Fluviul Dunărea este cea mai mare apă curgătoare din România. Acest fluviu curge de la vest la est și se varsă în Marea Neagră.

Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania. Străbate teritoriul mai multor țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina), pe o distanță de 2.858 km, până la vârsare în Marea Neagră. Dunărea udă pământul țării noastre pe o lungime de peste 1000 km, între localitatea Baziaș și Marea Neagră. Ea taie Munții Carpați formând un defileu. Aici albia Dunării e îngustă și apa foarte adâncă și cu multe vârtejuri.

La Porțile de Fier, România împreună cu Serbia au construit două mari hidrocentrale, numite Porțile de Fier I și Porțile de Fier II. Prin lucrările efectuate, navigația pe aceste sectoare ale Dunării, altădată foarte periculoasă, a fost ușurată.

În apropiere de localitatea Călărași și până la Brăila, Dunărea se desparte în două brațe care închid între ele mai întâi Balta Ialomiței și apoi „Balta Brăilei” (Insula Mare a Brăilei). Aici lunca ei se lărgește mult.

De la Brăila apele Dunării se adună iarăși într-un singur braț și ocolesc, pe la nord, Munții Dobrogei, curgând încet către est. În apropiere de Tulcea, începe Delta. Aici, apele ei se desfac în trei brațe: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe. Prin aceste brațe Dunărea se varsă în Marea Neagră.

Ca să se scurteze mult drumul vapoarelor care coboară pe Dunăre spre Marea Neagră sau al celor ce vin din Marea Neagră și trebuie să urce pe Dunăre, s-a realizat Canalul Dunăre – Marea Neagră.

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Afluenții Dunării în România - e-Pedia

Afluenții Dunării în România - e-Pedia

[…] Râurile din partea de vest a României se varsă toate în râul Tisa. Acesta, la rândul său, se varsă în Dunăre. […]

Întemeierea Țării Românești - e-Pedia

Întemeierea Țării Românești - e-Pedia

[…] pe Argeș, a unit toate voievodatele, de la Severin până la Brăila și din Făgăraș până la Dunăre. Așa s-a întemeiat pe pământul nostru cel de-al doilea stat, numit Țara Românească, pe care […]

Delta Dunării - e-Pedia

Delta Dunării - e-Pedia

[…] Dunării este situată în sud-estul României la gura de vărsare a fluviului Dunăre în Marea Neagră, cuprins între brațele Chilia și Sf. Gheorghe. Se întinde pe o suprafață de […]

Eroziunea fluvială. Formarea văilor - e-Pedia

Eroziunea fluvială. Formarea văilor - e-Pedia

[…] muntoase sunt mai largi și se desfășoară pe o lungime mare formează un defileu (defileul Dunării la Porțile de Fier, defileul Jiului între Livezeni și Bumbești […]

Aromâni - e-Pedia

Aromâni - e-Pedia

[…] format ca etnie în sudul Dunării, în Macedonia, cu puternice influenţe greceşti. Există trei ramuri ale aromânilor: […]

%d blogeri au apreciat: