Ce sunt planetele și sateliții?

Planetele

Planetele sunt corpuri cerești fără lumină proprie. Ele se rotesc în jurul Soarelui și primesc lumină și căldură de la el. Cele nouă planete ale sistemului nostru solar sunt: Mercur, Venus, Pământ (Terra), Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto. Patru dintre ele sunt planete mari; celelalte sunt considerate planete mici.

Unele din planete le vedem strălucind seara pe cer pentru că ele reflectă lumina Soarelui. Ele se văd uneori după apusul Soarelui până dimineața, înainte de răsărit. Planeta Venus, care este cea mai strălucitoare dintre ele, poartă și denumirea de Luceafăr.

În sistemul solar există și un număr mare de alte corpuri cerești foarte mici, puțin strălucitoare, care nu se văd cu ochiul liber, numite asteroizi. Se găsesc între planetele Marte și Jupiter și par a fi resturile unor planete sfărâmate.

Sateliții sunt corpuri cerești mai mici decât planetele. Ei se rotesc în jurul planetelor și le însoțesc în cursul mișcării lor. Lumina și căldura o primesc însă de la Soare, ca și planetele. Unele planete au mai mulți sateliți (Jupiter are 12, Saturn 10, Uranus 5, Marte și Neptun câte 2). Mercur și Venus nu au sateliți. Pământul are un singur satelit natural: Luna.

A fost de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: