Incălzirea atmosferei. Variația temperaturii aerului pe glob

Dintre toate fenomenele cosmice, acțiunea razelor Soarelui asupra Pământului este de cea mai mare importanță pentru om.

Razele Soarelui aduc căldură și lumină pe Pământ. Temperatura aerului este însă diferită pe suprafața Pământului din mai multe cauze.

Să analizăm aceste cauze care determină variația temperaturii aerului pe suprafața Pământului.

Altitudinea. Temperatura aerului este mai ridicată în păturile de jos ale atmosferei și scade din ce în ce, pe măsură ce ne ridicăm față de nivelul oceanului planetar. De aceea este mai rece pe vârful munților unde zăpada nu se topește tot anul.

Se pune întrebarea de ce nu crește temperatura în păturile superioare ale atmosferei, care sunt mai apropiate de Soare? Explicația este următoarea: razele Soarelui pătrund în atmosfera Pământului și ajung la suprafața acestuia, care le reflectă, în parte, din nou în atmosferă. O parte din căldura adusă de raze încălzește uscatul și apa de la suprafața Pământului, de la care se încălzește apoi pătura de aer înconjurătoare. Aceasta dă, la rândul ei, căldura stratelor următoare de aer. Aerul care este mai aproape de Pământ se încălzește mai întâi; cel din păturile înalte se încălzește se încălzește mai târziu.

În apropierea scoarței terestre, cu cât ne urcăm mai sus temperatura scade în medie cu 0,5°C pentru fiecare sută de metri. Apoi temperatura scade lent. La înălțimea de 25 km temperatura este de -55°C, iar în păturile superioare scade și mai mult.

Variația temperaturii aerului
Variația temperaturii aerului pe altitudine. Sursă imagine: creeaza.com

Latitudinea. Și pe suprafața Pământului sunt deosebiri în ceea ce privesc valorile temperaturii aerului. În regiunile ecuatoriale aerul este cald tot timpul anului, în cele temperate numai vara, iar în cele polare este frig aproape tot timpul anului. Explicația este aceasta:

La ecuator și tropice, unde razele Soarelui cad aproape perpendicular, căldura este foarte mare.

Cu cât ne apropiem de poli, cu atât razele Soarelui cad mai înclinat pe suprafața Pământului. Din această cauză ele au putere de încălzire mai mică.

Variația temperaturii pe latitudine
Variația temperaturii aerului pe latitudine

Temperatura variază de la zi la noapte și chiar în cursul aceleiași zile. Dimineața razele Soarelui vin oblic și au căldură mai puțină decât la prânz, când razele Soarelui cad mai puțin oblic. De asemenea, căldura solară variază cu anotimpurile. Vara noi primim mai multă căldură de la soare decât iarna.

Alte cauze care modifică mersul temperaturii aerului

– În primul rând este apa. În apropierea mărilor și oceanelor, verile sunt mai răcoroase și iernile mai călduroase decât pe uscat. Aceasta doarece vara, apa încălzindu-se mai greu decât uscatul, inmagazinează căldură și aerul este mai răcoros, iar iarna dă din căldura strânsă în timpul verii, încălzind astfel atmosfera.

– Răspândirea căldurii mai depinde și de relief. Câmpiile fiind joase, mai apropiate de nivelul mării, se încălzesc mai repede și mai mult decât dealurile sau munții.

Norii împiedică Pământul sa se răcorească prea repede noaptea sau să se încălzească prea tare ziua. Zilele noroase sunt mai răcoroase decât cele senine, când razele Soarelui nu sunt împiedicate de nimic să ajungă la suprafața Pământului.

– Răspândirea temperaturii mai depinde de vânturi (unele sunt reci, altele calde), de curenții marini (unii sunt calzi, alții reci), de vegetație (cu cât e mai bogată cu atât verile sunt mai răcoroase și iernile mai blânde) etc.

Mersul temperaturii pe suprafața Pământului este urmărit cu ajutorul termometrului în numeroase stațiuni meteorologice. Cu datele obținute de acestea se fac hărți speciale privind mersul temperaturii aerului.


Sursa: Gheorghe Teodorescu și Nicoleta Ionesci, Manual Geografie – Editura didactică și pedagogică

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Formarea vânturilor - e-Pedia

Formarea vânturilor - e-Pedia

[…] care provoacă formarea vânturilor o constituie diferența de temperatură pe care o are aerul pe suprafața Pământului. Astfel, când într-o localitate oarecare este […]

Ce este vremea? Dar clima? - e-Pedia

Ce este vremea? Dar clima? - e-Pedia

[…] viata omului, a plantelor si a animalelor o mare importanta au: frigul, caldura (temperatura aerului), ploile si ninsorile (precipitatiile) si […]

%d blogeri au apreciat: