Clima tropicală umedă

Clima tropicală umedă
Sursă hartă: geolearn.org

Clima tropicală umedă cuprinde climatul subecuatorial și climatul musonic. Climatul subecuatorial se află între 5° și 12° latitudine nordică și sudică.

Aici este cald tot timpul anului, cu mici diferențe de temperatură de la zi la noapte. Vânturile sunt periodice. Această climă este caracterizată de existența a două anotimpuri: unul ploios și unul secetos. Când nu bat alizeele și e calmul ecuatorial plouă; când bat alizeele este secetă.

Climatul musonic. În regiunile unde bat musonii (Asia de Sud și de sud-est, Australia de nord-est etc.), anul se împarte în două anotimpuri, unul ploios și altul secetos, după cum musonii bat de la mare sau de la uscat. Plouă când musonii bat de la mare. Este cald tot timpul anului, ca unele excepții în estul Asiei.

Clima tropicală umedă savane e-Pedia
Sursă hartă: geolearn.org

A fost articolul de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Vegetația și animalele din pădurile musonice - e-Pedia

Vegetația și animalele din pădurile musonice - e-Pedia

[…] musonică se caracterizează printr-un anotimp foarte uscat și altul foarte umed. În anotimpul secetos, […]

Brazilia - e-Pedia

Brazilia - e-Pedia

[…] ale acesteia;– clima subecuatorială – pe podișul Braziliei și Guyanelor;– clima tropicală – în părțile sudice din preajma […]

Argentina - e-Pedia

Argentina - e-Pedia

[…] pe latitudine a Argentinei determină zone variate de climă. Partea nordică are o climă tropicală și subtropicală. Sudul Argentinei are o climă temperată. Clima părții vestice, cu relief […]

%d blogeri au apreciat: