Zăpada

Zăpada

Apa în stare solidă se prezintă sub formă de zăpadă sau gheață. Zăpada se formează în păturile superioare ale atmosferei, prin acumularea vaporilor de apă pe cristalele de gheață. Aceste cristale de gheață se formează din picăturile de apă la o temperatură a norului de sub 0°C. Zăpada cade în ținuturile polare tot timpul anului, în cele temperate numai iarna (pe munții înalți și vara), iar în regiunile calde apare numai pe munții foarte înalți.

Zăpezile permanente sunt cele rămase de la un an la altul. Limita lor este în funcție de latitudine și altitudine. La latitudini mari, cum sunt cele polare, zăpezile permanente se găsesc pe înalțimi mici, sub 500 m și chiar la nivelul mării. În ținuturile temperate se află numai pe munții înalți, care depășesc – de obicei – 2500 – 3000 m.

Zăpezile abundente de pe înălțimi mari ale munților se prăvălesc cu ușurință la rostogolirea unei stânci, la o bătaie mai puternică a vântului etc. Aceste prăvăliri masive de zăpadă se numesc avalanșe. În drumul lor ele distrug totul, dezrădăcinează arbori, dărâmă case, astupă drumurile, barează apele curgătoare pricinuind inundații etc. De obicei făgașele avalanșelor sunt cunoscute de oameni și ei se feresc de ele.

Zăpezile din zona temperată sunt o adevărată binefacere pentru semănături, în special pentru cele de toamnă. Iarna ele ocrotesc semănăturile de ger, iar primăvara, printr-o topire lentă, dau apa necesară dezvoltării plantelor. Primăvara, topirea bruscă a zăpezilor bogate constituie uneori neajunsuri, provocând inundații în luncile râurilor.

A fost de ajutor?

0 / 0

Lasă un comentariu

Formarea ghețarilor - e-Pedia

Formarea ghețarilor - e-Pedia

[…] Zăpezile permanente, spulberate de vânturi în locurile adăpostite, se pot transforma în gheață. Ziua, fiind cald, zăpada de deasupra se topește, se înfiltrează în masa de zăpadă pe care o îndeasă, iar noaptea îngheață. Pe de altă parte, zăpezile noi, prin greutatea lor, apasă asupra zăpezilor de dedesubt, îndesându-le și mai mult și contribuind totodată la eliminarea golurilor de aer din masa zăpezii. Prin urmare, ghețarii iau formă datoriă zăpezii care se transformă mai întâi într-o gheață grăunțoasă, care devine cu timpul, compactă, sticloasă și transparentă. […]

Acțiunea apei asupra scoarței terestre - e-Pedia

Acțiunea apei asupra scoarței terestre - e-Pedia

[…] apa ploilor și cea provenită din topirea zăpezilor și ghețarilor o parte se evaporă, o altă parte se scurge în râuri sau se înfiltrează în […]

%d blogeri au apreciat: