Animale

Babuinul

Babuinul trăieşte într-o ceată ierarhizatã ce include 30 până la 100 de indivizi. Este un animal inteligent şi dotat cu o mare capacitate de învăţare. Dacă un babuin vede un cort, nu ezită să intre înăuntru pentru a şterpeli ceea… Citește mai mult ›

Impala

Impala este una dintre cele mai rapide si mai elegante antilope. Se recunoaste dupa banda neagra care coboara de-a lungul coapsei sale, asa cum poti vedea in fotografia de mai jos. Numai masculul are coarne. Impala poate galopa cu 60… Citește mai mult ›

Sacalul

Exista mai multe specii de sacali. Sacalul comun, care este reprezentat in fotografie, este raspandit in nordul Africii, in sud-estul Europei si in sudul Asiei; ruda sa, coiotul, traieste in sesurile si deserturile Americii de Nord. Acest „caine salbatic“ este… Citește mai mult ›

Antilopa-cal

Antilopa-cal este una dintre cele mai frumoase antilope, dar si una dintre cele mai agresive. Ea are doua coarne lungi, puternice, inelate si curbate spre spate. Numele de antilopa-cal ii vine de la coama sa de par in „perie“ si… Citește mai mult ›

Rinocerul

Rinocerul se afla, in randul animalelor terestre, pe locul al doilea in lume ca marime (imediat dupa elefant, care este, bineinteles, pe locul 1). Dar, in ciuda celor 3 tone ale sale, este agil si poate alerga la fel de… Citește mai mult ›

Gazela lui Thomson

Aceasta antilopa mica, foarte gratioasa traieste, ca multe alte antilope, in turme mari. Ea este permanent in alerta; poate observa pericolul de la mai mult de 300 m. La cel mai mic semn de amenintare, ea se indeparteaza in goana… Citește mai mult ›

Hiena

Hiena este probabil animalul cel mai putin placut din savana. Aerul sau prefacut, reputatia de las si obiceiul de a consuma hoituri se afla, in mod evident, la originea lipsei sale de popularitate. Strigatul sau seamana cu un hohot oribil,… Citește mai mult ›

Porcul cu negi

Ruda africana a mistretului traieste in mici grupuri de circa zece indivizi. Culoarea lui este gri sau neagra, dar, deoarece ii place sa se tavaleasca in noroi, pare adesea rosu sau galben! Atunci cand fuge, coada ii este ridicata in… Citește mai mult ›

Marabuul

Marabuul este un mare piciorong. Aceasta pasare cu o alura destul de comica are o inaltime de 1,5 m, anvergura aripilor sale poate atinge 3,2 m si ajunge la o greutate de peste 8Kg. Apartine familiei berzelor. De altfel, marabuul… Citește mai mult ›

Bivolul

Bivolul este cel mai mare dintre bovinele din Africa (masculul poate cantari 800 kg). El traieste in turme care numara cateodata mai multe sute de indivizi. Poate fi gasit mai ales in regiunile mlastinoase. Adora sa se intinda si sa… Citește mai mult ›

Leopardul

Leopardul este un foarte bun echilibrist. Aceasta felina robusta si solitara petrece intradevar o mare parte din timp in arbori, supraveghindu-si teritoriul care se poate intinde pe mai mult de 100 km2. Csnd se lasa noaptea, el isi paraseste adapostul… Citește mai mult ›

Hipopotamul

Hipopotamul este un mamifer amfibiu de circa 4 m lungime si care poate cantari pana la 4 tone. El traieste in grupuri de 20 pana la 100 de indivizi, dominate de un mascul. Isi petrece ziua dormind sau odihnindu-se in… Citește mai mult ›

Zebra

Acest mic cal dungat nu s-a lasat niciodata domesticit de catre om! El traieste doar in stare salbatica, intr-un grup familial („cireada“) condus de catre un armasar. Diferitele familii isi impart un teritoriu intins si se recunosc intre ele prin… Citește mai mult ›

Girafa

Girafa este cel mai inalt animal de pe planeta. De la inaltimea celor 6 m ai sai ea domina savana si joaca un adevarat rol de santinela, detectand imediat apropierea marilor pradatori. Tot talia sa inalta ii permite sa-si caute… Citește mai mult ›

Ghepardul

Ce splendid animal este ghepardul! El este aristocratul savanei. Corpul acestei feline este cu adevarat construit pentru alergare. Este de altfel cel mai rapid animal terestru de pe planeta. Poate atinge incredibila viteza de 110 km/h, ceea ce ii permite… Citește mai mult ›

Leul

Leul este unica felina care traieste si vaneaza in grup. Masculul, adesea denumit „regele animalelor“, troneaza maiestuos cu frumoasa lui coama printre femelele clanului sau. Pentru a tine intrusii la distanta de teritoriul lui, scoate ragete teribile care se aud… Citește mai mult ›

Sobolanul care vede auzind

In Sahara traieste un mic rozator nocturn, Meriones crassus. Desi deserturile sunt saracite de „repere” geografice, acest soi de sobolan reuseste sa-si gaseasca adapostul, chiar daca s-a indepartat 3-4 km de acesta. S-a constatat ca mirosul sau este slab, iar… Citește mai mult ›

Istoria camilelor

N-am fi banuit ca patria camilelor este America daca paleontologii n-ar fi facut o descoperire senzationala, in anul 1906. In urma cu un milion de ani, in California, nu departe de Los Angeles, se gasea un mare lac cu tarmuri… Citește mai mult ›